Repausul săptămânal


Regula generală: repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive.
Cazul 1: În general, pentru majoritatea activităţilor desfăşurate, acest repaus este acordat la sfârşitul săptămânii în zilele de sâmbătă şi duminică. În acest caz, nu este prevazută nici o compensaţie suplimentară.
Cazul 2: Programul normal de activitate cuprinde una sau chiar cele două din zilele clasice de repaus săptămânal. În acest caz, atât programul de desfăţurare a activităţii (programul de muncă este de la …..-se va specifica ziua de începere a activităţii- până la …- se va specifica ultima zi de lucru săptămânal), cât şi noile zile stabilite pentru repausul săptămânal, vor fi stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Dat fiind faptul că salariaţilor le este stabilit un alt interval pentru efectuarea repausului săptămţnal (şi în acest caz vorbim de 2 zile consecutive), decât cel prevăzut în cazul 1, aceştia vor beneficia de un spor la salariul de bază. Nivelul acestuia este cel stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern (de ex. poate fi 1%, 5%, 10%, 15%, etc.), Codul Muncii republicat nespecificând un anumit procentaj.
Cazul 3: În situaţii de excepţie, repausul săptămânal poate fi acordat după o perioadă de activitate continuă care nu poate depăşi 14 zile calendaristice. În acest caz, este necesară obţinerea în prealabil a avizului inspectoratului territorial de muncă şi acordul sindicatului sau a reprezentantului salariaţilor, după caz. Presupunând că s-au obţinut aceste autorizări, salariaţii beneficiază de dublul compensaţiilor cuvenite pentru munca suplimentară (dublul sporului pentru munca suplimentară, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază, conform negocierilor dintre părţi).
Cazul 4 : În cazul unor lucrări urgente, a căror executare imediată este necesară pentru organizarea unor măsuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru înlăturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalaţiilor sau clădirilor unităţii, repausul săptămânal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari. Salariaţii al căror repaus săptămânal a fost astfel suspendat au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite pentru munca suplimentară (dublul sporului pentru munca suplimentară, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază, conform negocierilor dintre părţi).

Baza legală: art.137, 138 Codul Muncii republicat

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria Resurse umane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s