Neplătitor de TVA primeşte servicii dintr-o ţară membră UE


Atunci când un contribuabil neplătitor de TVA primeşte o factură de servicii de la o ţară membră UE, avem posibile două cazuri:

1. Anterior primirii facturii, contribuabilul se înregistrează ca şi plătitor de TVA numai în scopul realizării unei achiziţii intracomunitare, şi ca urmare comunică furnizorului său membru UE un cod valid de TVA.

Trebuie menţionat că această înregistrare în scopuri de TVA se realizează prin depunerea declaratiei 091. Descarcă declaraţia 091 de aici: dec_91_OPANAF_7_2010
Acest cod de TVA este valabil doar pentru operaţinile UE efectuate şi nu se aplică şi pentru restul activităţilor economice desfăşurate în ţară.
Contribuabilul comunică partenerului său UE codul de TVA valid astfel obţinut prin depunerea formularului 091, iar furnizorul întocmeşte factura fără TVA, care este exigibil în Romînia şi nu în ţara furnizorului.
Nefiind înregistrat în România ca şi plătitor de TVA, contribuabilul va trebui să:
– depună pâna la data de 25 a lunii următoare celei în care ia naştere exigibilitatea TVA formularul 301, Decont special de TVA, conform informaţiilor preluate din jurnalul pentru cumpărări (se vor completa secţinile 4 si 4.1);
– depună pâna la data de 25 a lunii următoare celei în care ia naştere exigibilitatea TVA formularul 390, servicul fiind impozabil în România conform art. 133 alin.2 Cod Fiscal;
– calculeze TVA-ul de plată în România prin aplicarea cotei de TVA din România la baza rezultată din înmulţirea sumei în valută conform facturii emise de prestator cu cursul valutar BNR de la data emiterii facturii;
– achite efectiv TVA-ul rezultat către Bugetul de Stat.

2. Contribuabilul nu comunică un cod valid de TVA (se poate verifica prin aplicaţia VIES), şi atunci furnizorul UE va emite factura prin aplicarea cotei de TVA respective acelei ţări la baza impozabilă a facturii.
Practic, furnizorul UE evidenţiază un venit din prestarea serviciilor, împreună cu TVA-ul colectat aferent acestora către Bugetul de stat al ţării respective, unde şi plăteşte acest TVA.
Contribuabilul nostru din România, neplătitor de TVA, în calitate de beneficiar al unui serviciu care s-a taxat în ţara de rezidenţă a prestatorului va include valoarea TVA în valoarea cheltuielii cu serviciul respectiv achiziţionat, fără a evidenţia în mod distinct acest TVA.

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria Fiscalitate, TVA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s