Tratament fiscal rezervă reevaluare aferentă terenurilor


În cazul în care un teren a fost reevaluat, iar ca urmare a reevaluării a rezultat un surplus din reevaluare, înregistrarea surplusului din reevaluare se efectuează prin nota contabilă: 2111 = 105

Vom vedea care este tratamentul fiscal aplicabil în cazul în care nu au mai fost efectuate alte reevaluări ulterioare iar terenul este vândut.

Cadrul legal:

Art. 22 (5^1) Cof Fiscal: Prin excepţie de la prevederile alin. (5), rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuată după data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizării fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate şi/sau casate, se impozitează concomitent cu deducerea amortizării fiscale, respectiv la momentul scăderii din gestiune a acestor mijloace fixe, după caz.

Presupunem că nu ne încadram la excepţia prevăzută la punctul 57^2 Norme metodologice: Nu intră sub incidenţa prevederilor art. 22 alin. (5^1) din Codul fiscal rezervele reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuată după data de 1 ianuarie 2004, existente în sold în contul „1065” la data de 30 aprilie 2009 inclusiv, care au fost deduse la calculul profitului impozabil. Aceste rezerve se impozitează la momentul modificării destinaţiei acestora potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) din Codul fiscal.
Conform punctului 12 Norme Metodologice Cod Fiscal, în categoria elementelor similare veniturilor se includ şi :
– rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) şi alin. (5^1) din Codul fiscal;

Astfel:
Până la momentul vânzarii surplusul din reevaluare va rămâne înregistrat în contul 105.
În momentul vânzării:
– surplusul din reevaluare este transferat la rezerve reprezentînd surplusul realizat din reezerve din reevaluare prin nota contabilă: 1065 = 105;
– se va descărca gestiunea de terenul vândut prin nota contabilă: 6583 = 2111. Cheltuiala cu activele cedate este deductibilă la calculul impozitului pe profit.
– în acest moment se consideră câştigul ca fiind realizat (la momentul vânzării), iar suma reflectată în contul 1065 va fi luată în calculul impozitului pe profit, ca şi element similar veniturilor.

În cadrul declaraţiei 101, rezerva reprezentînd surplusul realizat din reezerve din reevaluare va fi evidenţiată la rândul 11, Elemente similare veniturilor.

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria Fiscalitate, Impozit pe profit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s