Redirectioneaza 2% din impozitul anual catre o entitate nonprofit


dec_230_2012

dec_200_2013

Pana pe data de 25 mai 2013, puteti redirectiona 2% din impozitul anual catre o organizatie nonprofit.

Pentru veniturile din salarii trebuie sa completati declaratia 230, anexata mai sus.

Formularul se completeaza de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate acestora.
Pentru redirectionarea acestei sume, formularul se depune in 2 exemplare la registratura organului fiscal, sau intr-un exemplar depus la posta cu confirmare de primire.
Organul fiscal este cel:
-in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care acesta este diferita de cea de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
– in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice.

Rubrica „Suma”, aferenta punctului III.2. se completeaza cu suma solicitata ce urmeaza a fi redirectionata catre o entitate nonprofit. In cazul in care nu stiti suma aferenta, lasati rubrica necompletata, acesta va fi completata de catre organul fiscal competent („Organul fiscal competent are obligaţia calculării, reţinerii şi virării sumei reprezentând până la 2% din impozitul datorat”).

Urmare a modificărilor aduse Codului Fiscal prin Ordonanţa Guvernului nr. 30/2011 angajatorii nu vor mai avea obligaţia completării şi depunerii fişelor fiscale. Angajatorii vor avea obligaţia de a completa şi a depune o declaraţia 205 privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul fiscal expirat.

Angajatorii au insa obligaţia de a elibera, la cererea angajaţilor, un document care să cuprindă cel puţin informaţii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat în cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat şi reţinut, document care nu este un formular tipizat.
Această prevedere se aplică începând cu 1 ianuarie 2012 pentru drepturile salariale şi asimilate salariilor realizate după această dată.

Pentru veniturile realizate din Romania, din alte surse decat salarii, adica:
– activitati independente;
– cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal;
– activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real;
– castiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise;
– castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract
.

se depune declaratia 200, anexata mai sus.
Formularul 200 trebuie completat, citind cu atentie instructiunile de la final, la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut, inclusiv capitolul III „Destinatia sumei reprezentand 2% din impozitul pe venitul anual datorat”.

Suma care se redirectioneaza NU reprezinta o sponsorizare sau o donatie pentru entitatea nonprofit, ci este o parte a bugetului de stat care este directionata de catre fiecare cetatean in parte catre sectorul neguvernamental. Timpul de completare a formularelor este unul redus, iar un formular completat, si prin urmare o redirectionare de 2% din impozitul anual, demonstreaza interesul nostru pentru nevoile sociale ale societatii in care traim!

Nu ramane indiferent, redirectioneaza!

Echipa ExpertContabil.RO

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Fiscalitate, Impozit pe venit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s