Fiscalitatea dobanzii remuneratorii si penalizatoare


In cazul in care aveti intocmit un contract comercial pentru care nu se precizeaza expres nivelul dobanzii datorate de cealalta parte, precum si cel al nivelului penalizarilor comerciale, sau cealalta parte nu isi respecta obligatiile contractuale la scadenta stabilita, aveti la indemana un instrument care va ajuta.
Pentru suma datorata puteti cere atat dobanda remuneratorie (in cazul in care exista in contractul comercial o mentiune legata de plata unei dobanzi) cat si dobanda penalizatoare in cazul in care a fost depasita scadenta mentionata in contract .

Daca, potrivit dispozitiilor legale sau prevederilor contractuale, obligatia este purtatoare de dobanzi remuneratorii si/sau penalizatoare, dupa caz, chiar si in absenta stipulatiei exprese a nivelului acestora de catre parti, se va plati dobanda legala aferenta fiecaruia dintre acestea.

<Dobanda remuneratorie este dobanda datorata de debitorul obligatiei de a da o suma de bani, la un anumit termen, calculata pentru perioada anterioara implinirii termenului scadentei obligatiei. Nivelul dobanzii legale remuneratorii se stabileste la nivelul dobanzii de referinta BNR, care este rata dobanzii de politica monetara, comunicata de BNR.

Dobanda penalizatoare este dobanda datorata de debitorul obligatiei banesti pentru neimdeplinirea obligatiei respective la scadenta (adica, calculata de la data implinirii scadentei contractuale pana la momentul platii integrale). Cuantumul acesteia se stabileste la nivelul dobanzii de referinta BNR la care se adauga 4 puncte procentuale.

Din punct de vedere al impozitului pe profit:

1.Pentru debitorul datornic care este obligat la plata unor astfel de dobanzi reprezinta cheltuieli deductibile, conform pct. 23, lit. d) Norme metodologice aferente art. 21 alin 1 din Codul Fiscal:

"d) dobânzile, penalităţile şi daunele-interese, stabilite în cadrul contractelor economice încheiate cu persoane rezidente/nerezidente sunt cheltuieli deductibile pe măsura înregistrării lor;"

2. Pentru creditor, sumele facturate ca si dobanzi remuneratorii si penalizatoare sunt venituri impozabile la calculul impozitlui pe profit.

Din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata:

Conform art. 137, alin.3 din Codul Fiscal, baza de impozitare nu cuprinde:
"c) dobânzile, percepute după data livrării sau prestării, pentru plăţi cu întârziere;"
Astfel aceste sume sunt neimpozabile din punct de vedere al TVA-ului, creditorul facand aceasta mentiune pe factura.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Fiscalitate, Impozit pe profit, TVA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s