Tichetele cadou versus cadourile in bani si in natura


Tichetele cadou, respectiv cadourile in bani si in natura pot reprezenta  o sursa importanta de beneficii pentru salariati si nu numai, dar si un avantaj fiscal acordat contribuabilului persoana juridica. Vom analiza mai jos implicatiile fiscale ale acestora, precum si modul in care acestea influenteaza cash-flow-ul societatii prin iesirea de resurse economice.

Tichetele cadou se  procura si se folosesc in conformitate cu prevederile legii nr. 193/2006. Aceste tichete se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe pietele existente sau noi, pentru cheltuieli de protocol, cheltuieli de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale.

Legea nr. 193/2006:
   Art. 7.  (3) Valoarea unui tichet cadou, precum si a unui tichet de cresa este de 10 lei (RON) sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 lei (RON).
 

A.Tichetele cadou

1. Tichetele cadou oferite salariatilor sunt considerate avantaje in natura la veniturile din salarii, conform art. 55, alin. 3, litera h) din Codul Fiscal. Astfel valoarea acestora se include in venitul brut al salariatultui si se impoziteaza cu impozitul pe veniturile din salarii de 16%.

Totusi, tichetele cadou nu se includ in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii, conform art. 296^5, li. o) din Codul Fiscal.

Din punct de vedere al cheltuielilor cu impozitul pe profit:

Conform art. 2.3. din legea 193/2006:  Angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, sau de o lege speciala, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale ( art. 21, alin.3, li. b): Intră sub incidenţa acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru înmormântare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile şi protezele, precum şi cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a unor activităţi ori unităţi aflate în administrarea contribuabililor: grădiniţe, creşe, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale şi al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine de nefamilişti, pentru şcolile pe care le au sub patronaj, precum şi alte cheltuieli efectuate în baza contractului colectiv de muncă. În cadrul acestei limite, pot fi deduse şi cheltuielile reprezentând: tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor, cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariaţii care au suferit pierderi în gospodărie şi contribuţia la fondurile de intervenţie ale asociaţiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din şcoli şi centre de plasament). Angajatorii acorda angajatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita „Tichete cadou” pentru cheltuieli sociale. Aceste tichete se inregistreaza in contul 6458.

2. Tichetele cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii  sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit, conform art. 78, alin. 2 din Codul Fiscal:  Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 41 lit. a) – h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum şi cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol ( 152. În aplicarea art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, în această categorie se includ, de exemplu, următoarele venituri realizate de persoanele fizice:…..

– tichetele cadou acordate persoanelor fizice în afara unei relaţii generatoare de venituri din salarii).

Din punct de vedere al cheltuielilor cu impozitul pe profit:

Conform art. 2.2. din legea 193/2006: Angajatorii pot utiliza tichete cadou pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, in limita sumelor destinate acoperirii valorii nominale a acestor tichete, prevazute in bugetele proprii, aprobate potrivit legii, in pozitii distincte de cheltuieli, denumite tichete cadou. In acest caz, regimul fiscal aplicabil contravalorii nominale a tichetelor cadou acordate de angajatori este cel stabilit prin dispozitiile Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru cheltuielile efectuate de contribuabili ( in functie de destinatia acestora, aceste cheltuieli cu tichetele cadou sunt deductibile sau deductibil limitat, conform art. 21 din Codul Fiscal). Acestea se inregistreaza in conturile 623 analitic protocol, 623 analitic reclama si publicitate, 628 analitic marketing, dupa caz.
 

B. Cadourile in bani si in natura

Reglementari: art. 55, alin. 4, lit. a) si normele metodologice aferente din Codul Fiscal.

1. Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei, nu sunt incluse incluse in veniturile  salariale si nu sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit.

Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai angajaţilor cu ocazia Paștelui, Zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase se aplică pentru fiecare copil minor al fiecărui angajat, precum și pentru cadourile oferite angajatelor cu ocazia Zilei de 8 martie, în ceea ce privește atât darurile constând în bunuri, cât și cele constând în bani, în cazul tuturor angajatorilor de forţă de muncă.

Cadourile in bani si in natura, acordate conform prevederilor de mai sus nu se includ in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii, conform art. 296^5, li. o) din Codul Fiscal.

2. Cadourile in bani si in natura a caror valoare depaseste 150 lei de persoana, oferite in cadrul ocaziilor de mai sus, precum si cadourile oferite cu alte ocazii sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit si a contributiiilor sociale obligatorii.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, angajatorul are deductibilitate de pana 2% din fondul brut de salarii pentru cheltuielile cu cadourile in bani si in natura ( a se vedea mai sus prevederile art. 21., alin.3, lit. b) din Codul Fiscal). In acest caz, cadourile in bani si in natura, asa cum sunt ele enuntate mai sus, se inregistreaza in contul 6458.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Impozit pe profit, Impozit pe venit, Resurse umane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s