Concedieri nelegale prin prisma protejarii maternitatii la locul de munca


Maternitatea la locul de munca este reglementata prin OUG 96/2003, actualizata cu modificarile ulterioare din 2006.

Conform art 21 din aceasta ordonanta, angajatorului ii este interzisa incetarea raporturilor de munca in cazul:

1. salariatei gravide, salariatei care a nascut recent sau salariatei care alapteaza, din motive care au legatura directa cu starea sa;

2. salariatei care se afla in concediu de risc maternal ( inclusiv in timpul prelungirii de maximum 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate);

3. salariatei care se afla in concediu de maternitate;

4. salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;

5.salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau pana la 18 ani in cazul copilului cu handicap.

Cand angajatorul poate inceta unilateral contractul de munca ?

Totusi, angajatorul poate efectua concedieri, in oricare din cazurile 1-5, pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului acestuia.

De asemenea, referitor la cazul 1, angajatorul poate inceta unilateral contractul de munca al salariatei in cauza pentru alte motive care nu fac referinta la starea acesteia ( ex.: abatere  disciplinara, cu respectarea procedurii prevazute in Codul Muncii republicat).

Angajatorul care a incetat raporturile de munca cu o salariata prevazuta la cazurile 1-5, are obligatia ca in termen de 7 zile de la data comunicarii acestei decizii in scris catre salariata, sa transmita o copie a documentului catre ITM, impreuna cu copiile documentelor justificative pentru masura luata.

ITM are obligatia ca in termen de 7 zile de la data primirii documentelor mai sus mentionate sa emita un aviz consultativ corespunzator situatiei constatate atat catre salariata, cat si catre angajator.

Dreptul la actiune in justitie a salariatelor

In cazul incetarii raporturilor de munca ale acestor salariate (cazurile 1-5), din motive pe care acestea le considera ca fiind legate de starea lor, salariatele au dreptul   sa conteste  la instanta judecatoreasca competenta decizia angajatorului  in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia. Instanta judecatoreasca competenta este cea din raza de domiciliu al salariatei.

Actiunea in justitie a salariatei este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar.

In cazul contestatiei efecuate de catre o salariata prevazuta la cazurile 1-5, sarcina probei revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.

Concedierile nelegale pentru salariatele prevazute la cazurile 1-5 se sanctioneaza cu amenda intre 50.000.000 lei si 100.000.000 lei.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Resurse umane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s