Vanzarea terenurilor agricole extravilane : implicatii TVA


Vanzarea terenurilor agricole extravilane de catre persoanele juridice aduce in prim plan implicatiile TVA legate de aceasta tranzactie. Astfel, ca si regula de baza, aceste terenuri sunt scutite de plata TVA ca urmare a art. 141 Cod Fiscal „Scutiri pentru operatiuni din interiorul tarii” alin. 2, lit. f) : „livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri”.

In categoria, oricaror altor terenuri sunt incluse si terenurile agricole extravilane.  Incadrarea in categoria extravilan a terenului respectiv rezulta din extrasul CF aferent,  pe contractul de vanzare cumparare dintre cele doua parti fiind trecuta mentiunea cu privire la categoria terenului cumparat/vandut.

Totusi, societatile pot opta prin taxarea acestora prin depunerea unei notificari la organul fiscal de care acestea apartin.

Pentru a determina, in mod clar,  obligativitatea taxarii acestor operatiuni va propun urmatorul algoritm:

A. Initial, persoana juridica a cumparat terenul agricol extravilan ce face obiectul vanzarii de la o alta persoana juridica, iar pentru aceasta operatiune a dedus TVA:

-> daca DA, atunci actualul vanzator va opta pentru taxarea acestei operatiuni prin depunerea notificarii prevazute la art. 141, alin 3 din Codul Fiscal.

Conform Normelor Metodologice, optiunea de taxare se va notifica organelor fiscale competente si se va exercita de la data inscrisa in notificare. O copie a notificarii trebuie transmisa clientului pentru ca acesta sa-si poate exercita dreptul de deducere al TVA-ului. In cazul in care ati omis depunerea acestei notificari, ea poate fi depusa cu intarziere, fara a anula dreptul vanzatorului de a taxa operatiunea respectiva, sau a cumparatorului de a deduce Tva-ul aferent.

Practic, daca la un moment dat am dedus TVA pntru cumpararea acelui teren agricol, in momentul vanzarii avem obligativitatea colectarii Tva-ului. Ca si documente, vom avea contractul de vanzare cumparare intre cele doua parti impreuna cu factura ( aplicam TVA 24%).

-> daca NU, atunci urmeaza pasii de la punctul B.

B. Initial, persoana juridica a cumparat terenul agricol extravilan ce face obiectul vanzarii de la o alta persoana juridica/ persoana fizica , iar pentru aceasta operatiune nu a dedus TVA:

-> daca DA, atunci va emite factura fara TVA,  iar la coloana aferenta TVA-ului se va completa mentiunea ” Scutit fara drept de deducere”.

Pentru a dovedi acest lucru in fata organelor fiscale, va recomand sa anexati la actele  contabile si o copie a contractului initial si/sau a facturii  de cumparare, din care sa rezulte faptul ca nu ati dedus TVA-ul aferent acestei tranzactii.

Descarcarea din gestiune a terenului agricol vandut,  se realizeaza  pe baza documentelor care au stat la baza inregistratii costului acestuia in contabilitate.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Fiscalitate, TVA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s